Fodbold for børnene
Stjerneholdet og flere tiltag
april 2011 fik jeg herf'ølgeboldklub til at starte et fodboldhold op for specielbørn i alderen 5-10 år.  Holdet eksisterende i 5 år der var en pædagog ansat og en træner.
med i projekt i DGI buen playon
er blvet kontaktet af dgi byen hvor de havde set i en artikel om stjerneholdet, og jeg skal være ldt med i ders projekt vor de skal få flere specielbørn skal også have mulighed for at dyrke i idræt på deres nivau
Overskrift 1
Handicappede kan godt dyrke sport

Af Kristian Bang Larsen, journalist

Hvem kan dyrke handicapidræt?

Selv om du har et fysisk handicap, kan du sagtens gå til sport. Det er der omkring 4000 danskere der gør, og handicapidræt dyrkes både af børn, unge, voksne og ældre. Hvilke idrætsgrene du kan dyrke, er afhængigt af dit handicap. Men der er idrætsmuligheder for alle, også svært fysisk handicappede og multihandicappede.

Handicapidræt er i princippet som al anden idræt. Dog har man i visse idrætter tilpasset reglerne, så de passer til de forskellige handicap. Derudover er der opfundet en række nye sportsgrene som hockey i el-sportsstol og racerunning (se afsnittet om idrætter).

Der er over 30 forskellige idrætsgrene i Danmark, med aktive handicap-udøvere. Nogle idrætsgrene, eksempelvis svømning, ridning og boccia, kan dyrkes af de fleste, mens andre er tilpasset særlige handicapgrupper, som for eksempel brugere af manuelle eller elektriske kørestole.

Det er ikke dit handicap, men din funktionsnedsættelse, der afgør, hvilke idrætter du kan dyrke. I handicapidrætten findes aktive med alle former for fysiske handicap. Eksempelvis amputationer, spasticitet, para- og tetraplegi, sklerose, muskelsvind, gigt, polio og multihandicap.

Hvad er de populæreste handicap-idrætsgrene?

Det vil være for omfattende at beskrive alle handicap-idrætsgrene. Men her er fem af de mest populære:

  • Svømning kan dyrkes af alle. Det er en god måde at bruge kroppen på, fordi vandet udligner meget af handicappet. Har du først lært at holde dig flydende, vil du opleve, at du kan bevæge dig nok til at skabe fremdrift, og dermed svømme på din egen måde.

  • Ridning kan dyrkes af de fleste. Ridningen og kontakten med hesten giver bedre motorik og kropskontrol. Du kan både gå til almindelig ridning og til fysioterapi-ridning. Det sidste kan du ofte få tilskud til.

  • Kørestolsrugby er et hårdt og tempofyldt boldspil. Det er målrettet kørestolsbrugere der har nedsat funktion i både arme og ben, og spilles blandt andet af rygmarvsskadede, amputerede og spastikere.

  • Racerunning er et oplagt valg, hvis du er svært fysisk handicappet og vil brænde kalorier af. En RaceRunner kan beskrives som en stor trehjulet cykel uden pedaler. Med bagen i sædet og benene på jorden, kan mange kørestolsbrugere opleve at løbe - og løbe hurtigt! Racerunning er især udbredt blandt spastikere.

  • El-hockey er populært blandt børn og unge med muskelsvind, men alle der bruger elektrisk kørestol kan være med. El-hockey spilles i små specialbyggede racerkørestole med en hockeystavfunktion for enden. Det er et taktisk og hurtigt holdspil.

Andre udbredte handicapsportsgrene er atletik, boccia, bordtennis, cykling, fodbold, kørestolsfodbold, kørestolsbasket, kørestolsdans og skydning. Desuden findes der specielle idrætstilbud for børn, der bygger på elementer fra mange af de ovennævnte idrætsgrene.

Dansk Handicap Idræts-Forbunds  hjemmedide kan du finde information om over 25 forskellige handicapidrætsgrene. Her kan du også finde de klubber der tilbyder de forskellige idrætsgrene.

Hvilke fordele er der ved at dyrke handicapidræt?

At dyrke handicapidræt er først og fremmest sjovt. Humøret er tit højt, når du spiller bold, svømmer eller cykler sammen med andre, og det er en god måde at møde nye mennesker på. Det er dejligt at opdage at du kan mere end du troede, og det giver selvtillid.

Når du dyrker sport, får du bedre motorik, bliver stærkere og kommer i form. Du får ny energi og bliver mere selvhjulpen i hverdagen. Idrætten er sundhedsfremmende, og kan mindske risikoen for en lang række sygdomme, såsom hjertekarsygdomme, blodpropper, forhøjet blodtryk, ledskader og knoglebrud.

Idræt er meget velegnet til optræning og genoptræning. Det er betydeligt sjovere end traditionel genoptræning på hospitaler og klinikker. Idræt kan ikke erstatte den almindelige (gen)optræning, men idræt indgår stadig flere steder som en selvfølgelig del af optræningen.

Handicapidrætten giver også mulighed for at dyrke idræt på højt niveau, og har du talent, vilje og ambitioner, kan du komme på et af handicapidrættens landshold.

Hvordan kommer man i gang med at dyrke handicapidræt?

Over 400 klubber i Danmark har handicapidræt på programmet. Nogle klubber tilbyder kun en enkelt idræt, andre har mange forskellige. Nogle klubber er rene handicapidrætsklubber, mens andre er ”rask”-klubber, der også har tilbud for mennesker med handicap.

Dansk Handicap Idræts-Forbund har desuden en række lokale idrætskonsulenter der kan rådgive dig, i forhold til hvilke idrætter der er relevante for dig, og hvilke lokale idrætstilbud der findes.

På Dansk Handicap Idræts-Forbund hjemmeside http://www.dhif.dk/FrontPage/?id=58 kan du både finde kontaktinformation på de klubber der tilbyder handicapidræt, og på forbundets Idrætskonsulenter.

Hvad koster det, og kan man få støtte?

Hvis du vil i gang med at dyrke idræt, kan du, alt efter handicap og idrætsgren, forvente udgifter til medlemskab af en klub, transport til træning og stævner, samt udstyr.


    Klubmedlemskaber

    Klubmedlemskaber er sjældent dyre, og koster ikke mere i handicapidrætten end i al anden idræt


    Transport

    Transport kan du få dækket gennem Servicelovens § 41 (for børn) og § 100 (for voksne), hvis der er tale om en merudgift. Det vil sige, at du kan få transportudgifter dækket, hvis du har længere til træning, end du ville have haft, hvis du ikke havde et handicap.


    Udstyr

    Udgifterne til udstyr varierer meget fra idræt til idræt. En række idrætter for kørestolsbrugere (for eksempel tennis, rugby, fodbold og basketball) kræver specielle og dyre sportsstole. Det er svært at få offentligt tilskud til idrætsrekvisitter, men mange klubber har udstyr, som medlemmerne kan låne. Det bedste er at kontakte klubben, inden du investerer i dyrt udstyr.

Læs mere om HANDICAP


Sidst opdateret: 07.10.2010


Tip en ven


Annonce: Panodil - vi støtter de nye regler om højst 20 stk. pr. pakke. Klik her!
-




Overskrift 1

Om Dansk Handicap Idræts-Forbund 

Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) er et specialforbund under Danmarks Idræts-Forbund (DIF). DHIF har ca. 400 medlemsklubber med tilsammen ca. 13.600 medlemmer. DHIF's klubber tilbyder aktiviteter inden for mere end 30 idrætsgrene.


Dansk Handicap Idræts-Forbund er stiftet som selvstændig landsorganisation i 1971, efter at de første handicapidrætsforeninger var blevet dannet i 1950'erne og der i 1968 var etableret et Landsudvalg for Handicapidræt. Pionererne inden for handicapidrætten var de fysisk handicappede, der tilpassede eksisterende idrætsgrene og udviklede nye -både internationalt og i Danmark. I dag har DHIF medlemmer med alle slags handicap, deriblandt blinde og svagtseende, alle former for fysisk handicap, udviklingshandicap og hørehandicap. Døveidrætten har sin egen organisation, Dansk Døve-Idrætsforbund (DDI), der er medlem af DHIF. Handicapidrætten i Danmark finansieres af tips- og lottomidler samt af sponsorer og private midler.


Formål

DHIF har følgende formål:

    • at fremme motions- og konkurrenceidræt, der tilgodeser handicappede
    • at støtte træning m.h.p. rehabilitering
    • at støtte og udvikle træning, der udvikler det enkelte menneskes potentiale mest muligt og sikrer dets integration
    • at samle eksisterende idrætsforeninger for personer med handicap
    • at medvirke til at nye foreninger oprettes i hele landet
    • at sikre at al idræt i DHIF foregår under betryggende ledelse og tilsyn
    • at etablere leder- og instruktøruddannelse
    • at sprede information om handicapidræt ved bladudgivelse, kurser m.v.
    • at træffe bestemmelse om afholdelse af landskampe og mesterskaber
    • at samarbejde med andre handicaporganisationer i ind- og udland
    • at støtte udvikling af idræt for handicappede i udviklingslande
    • at fremme forskning i fritidsaktiviteter for handicappede
    • at arbejde for, at idrætsaktiviteter for handicappede kan udvikles som forebyggende foranstaltning, medicinsk og socialt

Aktiviteter og idrætter

DHIF tilbyder aktiviteter inden for mere end 30 forskellige idrætsgrene, samt kombinerede aktiviteter for børn, unge, nyhandicappede og for alle på tværs af idræt og handicap. Du kan finde de enkelte idrætter her på hjemmesiden under menupunktet ”Idræt”. De fire mest udbredte idrætsgrene er svømning, boccia, halhockey/floorball og ridning.

DHIF har eliteidrætsudøvere inden for 11 idrætsgrene:
Atletik, bordtennis, cykling, goalball, kørestolscurling, kørestolsrugby, ridning, sejlads, skydning, svømning og vintersport. Dele af eliteidrætten får støtte fra Team Danmark.

 

Foruden dette har DHIF tilknyttet en række udviklingsidrætter:

Boccia, Curling, Rosport og Tennis


DHIF organiserer nationale stævner, turneringer og forbundsmesterskaber og organiserer deltagelse i internationale stævner og mesterskaber som NM, EM, VM og De Paralympiske Lege, som DHIF har deltaget i siden 1968.


DHIF igangsætter og organiserer som landsforbund desuden en række aktiviteter på tværs af foreningerne, som f.eks. fællestræning for unge, sommerlejre, kurser for ledere og trænere etc.

DHIF’s Konsulenttjeneste

DHIF har en konsulenttjeneste, som støttes af Kulturministeriet og Danmarks Idræts-Forbund. Den består af 3 regionale teams med hver 3 - 5 konsulenter og nogle administrative- og informationsmedarbejdere.

 

De 3 teams, som er placeret i Brøndby, Lunderskov og Viborg, skal bl.a. forestå information om handicapidræt, udvikle og støtte lokale projekter og arbejde lokalt med DHIF's satsningsområder.

Desuden er der en elitestab i Brøndby, en udviklingsstab i Lunderskov og en breddestab i Viborg.


Udgivelser  

Bladet HANDICAPIDRÆT er DHIF’s officielle blad, der udkommer 4 gange om året. Under ”Udgivelser” kan du her på hjemmesiden finde tidligere numre af bladene og læse om abbonnement mm.

 

 

Ditte@starlite.dk 02.09.2015 20:20

Hej Inge.
Alexander Kahr vil gerne gå til fodbold igen. Er der stadig et Stjernehold i Herfølge?
Hilsen Ditte

Inge 02.09.2015 21:19

Ja hver onsdag fra kl 18 til 19
Inge

lena unger 09.10.2012 19:18

hej til stjerneholdet det lyder spændende, vi har en dreng på 11 infantil autist, så vil elske at, deltage. kan vi kikke forbi på torsdag? hilsen lena unger

Inge Green Volder 09.10.2012 19:22

I er meget velkommen; jeg vil stå på p pladsen ved herfølge stadion kl 16.30 hilsen Inge tlf 22582103

Eva Korsled 21.08.2012 19:29

Det må være Idrætsforeningen du har spurgt, så det kan jeg ikke svare på.

Eva Korsled 21.08.2012 18:58

Stjerneholdet er også et gymnastikhold oprettet af IF Frem Bjæverskov i 2008 på opfordring af en mor til en pige med diagnosen 1P36, der er både drenge og piger

inge volder 21.08.2012 19:12

hej det lyder godt, vi har spurgt jer om I ville med på handicapmessen 7 oktober ved I om I kan komme ? hilsen inge volder

| Svar

Nyeste kommentarer

10.10 | 17:52

Der skal være noget dokumentation på det
Mvh inge green volder

10.10 | 16:58

Vil det være nok hvis man har et barn på 5 der er nonverbal og er i udredning for sjældent syndrom, at kunne få ledsagerkort?
Han har ingen diagnoser endnu.

16.07 | 14:24

Kære Karin
Hvis du Googler ledsagekort er det et ansøgningsskema du udfylder og husk at få diagnoserne med fra en læge.
Send det afvent
Mvh inge green volder

13.07 | 08:30

Jeg kan ikke se mig ud af, hvordan man får ledsagerkort til børn?